PENGURUSAN SISA PEPEJAL

Pemaju disyaratkan hantar sisa pepejal ke Sungai Kertas

Artikel Penuh: http://utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20140428/dn_50/Pemaju-disyaratkan-hantar-sisa-pepejal-ke-Sungai-Kertas#ixzz30EV3kTga

KUALA LUMPUR 28 April – Kontraktor yang menjalankan kerja-kerja pembinaan bangunan di bandar raya ini akan diwajibkan menghantar semua sisa pepejal pembinaan ke Tapak Pelupusan Sisa Lengai Sungai Kertas, Gombak sebagai syarat untuk mendapat Arahan Pembangunan (DO).

Datuk Bandar Kuala Lumpur, Datuk Seri Ahmad Phesal Talib berkata, syarat itu akan dikuatkuasakan dalam masa terdekat bagi mengatasi masalah lambakan pembuangan sisa pepejal pembinaan haram.

Tapak Pelupusan Sisa Lengai Sungai Kertas seluas 5.7 hektar menyediakan kemudahan pemprosesan semula sisa bahan binaan untuk dijadikan agregat yang boleh digunakan untuk pembinaan infrastruktur dan bangunan.

Ini penting memandangkan pelbagai projek pembangunan semula yang melibatkan perobohan bangunan akan dijalankan seperti Flat Pekeliling, sekitar Pudu dan Chow Kit serta Menara Tradewinds di Jalan Raja Laut,” katanya semasa lawatan ke tapak itu di sini hari ini. – BERNAMA

© Utusan Melayu (M) Bhd
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s