SISTEM PENGESANAN MASA SEBENAR PESAWAT

Syor piawaian pengesanan masa sebenar pesawat

2014/05/02 – 06:56:00 AM Oleh Veena Rusli, Fairuz Zaidan, Norakmah Mat Youb, Sophia Ahmad dan Mohd Nasaruddin Parzi Cetak

Kuala Lumpur: Laporan awal kehilanganMH370 yang diumumkan semalam, mahu Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO) memperkenalkan piawaian pengesanan masa sebenar, terhadap semua pesawat komersial.

Cadangan itu dinyatakan dalam laporan awal lima halaman dikeluarkan pejabat Ketua Inspektor Kemalangan Udara di Kementerian Pengangkutan Malaysia kepada ICAO, yang turut diedarkan kepada keluarga penumpang dan kru MH370 serta media.

 Dua insiden pesawat gagal dikesan Laporan itu turut mengaitkan dua insiden membabitkan pesawat komersial sepanjang lima tahun lalu, yang gagal dikesan secara tepat pada masa sebenar selepas hilang, sehingga menyukarkan operasi mencari dan menyelamat.
 

Sejak kehilangan MH370 pada 8 Mac lalu, lokasi sebenar pesawat itu masih menjadi misteri dan menimbulkan pelbagai spekulasi, walaupun analisis data satelit Immarsat di United Kingdom, mendapati penerbangan pesawat itu berakhir di selatan Lautan Hindi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s